Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obec  Květov se nachází v severní části píseckého regionu, na pravém břehu Orlické přehrady, 7 km jihozápadně od Milevska.

 

 

Nejstarší zmínka o obci je z roku 1460. Bývala zde tvrz a panský dvůr. Na návsi jsou tři domy se štíty ve stylu jihočeského selského baroka, postavené počátkem 20. století. Na návrší severně od obce stojí kostel sv. Jana Křtitele. Byl vystavěn na místě starší kaple roku 1567 a obnoven v 18. století. Na hřbitově u kostela jsou uloženy ostatky ze zrušeného hřbitova v Červené nad Vltavou, zatopeného při napouštění Orlické přehrady. Z návrší je pěkný rozhled. Nedaleko se  těžilo až do konce 19. století stříbro a olovo.

 

 

Východně od obce se rozkládá na ploše 830 ha Květovská (též Rukávečská) obora pro chov černé zvěře. V ní stojí Tyrolský dům, lovecká chata v alpském stylu, postavená na počátku 19. století Karlem Schwarzenbergem, vojevůdcem a vítězem nad Napoleonem u Lipska. Uvnitř obory je rovněž chráněný původní bukový porost, nejstarší chráněné území okresu Písek (od roku 1929).

 

 

Jihozápadně od Vůsí se nacházela osada Červená. Dnes zatopena vodou Orlické přehradní nádrže. Nejcennější stavba osady, románský kostel, byl v roce 1960 přenesen ze zátopové oblasti a tak zachráněn. Stojí vedle dnešní chatové osady spolu s volně stojící zvonicí, která je ovšem novodobou kopií zaniklé věže. Vltavské pobřeží u Vůsí je vyhledávaným místem pro koupání a letní odpočinek.

 

Náhledy fotografií ze složky obec Květov

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář